Menopaussin jälkeen: unohda hissi

Uusi tutkimus osoittaa, että portaiden kiipeämisestä hyötyvät erityisesti vaihdevuosi-iän ohittaneet naiset.
Kovatehoinen voimaharjoittelu ehkäisee tehokkaasti ikääntymisen aiheuttamaa lihasvoiman heikkenemistä, joka naisilla kiihtyy vaihdevuosien jälkeen. Se saattaa kuitenkin nostaa verenpainetta niillä, joilla se on jo ennestään kohonnut.

Parempi vaihtoehto olisi yhdistää sopivasti aerobista liikuntaa ja lihasharjoittelua, mutta kaikilla siihen ei ole mahdollisuutta, aikaa tai halua.

Helppo ja kaikkien saatavilla oleva kuntoilumuoto on portaiden kiipeäminen. Siinä yhdistyvät hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa nostava aerobinen harjoittelu ja jalkojen lihasvoiman kasvattaminen. Syke nousee, ja reisi- ja pakaralihakset vahvistuvat. Lisäksi portaiden kiipeäminen polttaa rasvaa, parantaa veren rasva-arvoja ja vähentää osteoporoosiriskiä.

Portaiden nouseminen kohottaa kuntoa helposti ja tehokkaasti varsinkin rapakuntoisilla. Tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että se vaikuttaa edullisesti myös verenpaineeseen ja ehkäisee valtimoiden kovettumista erityisesti vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla, joilla estrogeeni ei enää suojaa sydäntä ja verisuonia.

Portaiden käytön lisääminen ei yleensä vaadi kuin viitseliäisyyttä. Portaita löytyy useimpien arkiympäristöstä, ja niitä voi kiivetä vaikka korkokengissä. Hissi tai rullaportaat tuleekin usein valittua automaattisesti, asiaa sen kummemmin ajattelematta. Menopaussi on hyvä syy alkaa ajatella asiaa.
Takaisin ikä-sivulle.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään