Ilmaisia kesähuveja, osa 1

Onko talous tiukilla ja lomabudjetti olematon? Ei hätää, kesästä voi nauttia ihan ilmaiseksikin. Elämyksiä löytyy läheltä ja kaukaa, luonnosta ja kaupungista. Ei tarvita kuin hitunen viitseliäisyyttä. Aina ei sitäkään.
Uiminen

Vedet ovat Suomessa puhtaita, ja uimiseen sopivia rantoja riittää kaikille. Luonnonvesiin pulahtaminen on virkistävää kesällä ja talvella – ja näillä leveysasteilla suurin piirtein yhtä hyytävää. Kylmä vesi tarjoaa šokkihoitoa, lämmin hivelee ihanasti ihoa. Uiminen hoitaa kokonaisvaltaisesti kehoa ja mieltä.
Horisonttiin tuijottelu

Horisontin katselemiseen tarvitaan paikka, josta näkee kauas, esimerkiksi mäennyppylä, ranta tai vaikkapa peltoaukean tai niityn laita. Kun katse hakeutuu taivaanrantaan, silmät rentoutuvat. Pilvien tuijottelu ajaa saman asian. Omat huolet ja ongelmat kutistuvat: maailma on suuri, minun murheeni jyväsiä hiekassa.
Luonnonkukkien kerääminen

Kukkien kerääminen ja asettelu kauniisti vaasiin antaa esteettistä tyydytystä. Kukkakimpussa luonto ja ihmisen kädenjälki yhdistyvät pieneksi taideteokseksi, joka tuottaa iloa niin tekijälleen kuin katsojallekin. Harmi vain, että luonnonkukat kuihtuvat niin nopeasti.
Päiväunet

Kesäloma antaa oivan tilaisuuden päiväuniin. Mikä nautinto onkaan heittäytyä sängyn päälle tai sohvalle keskellä päivää, vetää viltti korviin ja vajota hetkeksi unten maille.
Laulaminen

Autossa tai yksin kotona voi antaa äänijänteiden raikua ja kailottaa antaumuksella. Kun alkunoloudesta pääsee eroon, laulaminen on loistava tapa nollata ajatukset ja rentouttaa kireät lihakset. Palleasta asti lähtevä huutolaulu panee myös vatsalihakset töihin.
Eväsretki

Termospullollinen kahvia ja pari eväsleipää tai pikkolopullo kuohuviiniä ja salaattirasia, lisäksi viltti ja hyvä kirja tai mukavaa juttuseuraa. Niin, ja tietenkin leppeä kesäilma. Siinä ainekset yksinkertaiselle piknikille. Sitten vain lähipuistoon tai -metsään. Paremman puutteessa ja sateen sattuessa käy olohuoneen lattiakin.
Yöpyminen taivasalla

Ulkona nukkuminen vaatii jo seikkailumieltä ja sopivan paikan, sillä mihin tahansa ei itseään voi yöksi kellistää. Yksinäisen naisihmisen on turvallisinta yöpyä omassa tai kesämökin pihassa. Tähtiä katsellessa ja öisiä rapinoita kuunnellessa saa tuntumaa luontoon, josta useimmat meistä ovat vieraantuneet. Pelottavaa? Miten voimaannuttavaa onkaan selättää pelko hallitusti!
Radion kuuntelu

Radion kuunteleminen ei ole mikään menneen maailman juttu, vaikka saattaa siltä kuulostaakin. Jos radion sijaan puhuu podcasteista, nettiradiosta tai suoratoistosta, ratsastaa trendien harjalla vaikka kuuntelee juuri niitä samoja ”vanhanaikaisia” radio-ohjelmia.
Puistojumppa

Kun keho kaipaa liikettä, mutta omatoiminen liikkuminen ei innosta, on aika selvittää oman kaupungin tai kaupunginosan puistojumppapaikat. Ilmaista ulkojumppaa järjestetään monissa kaupungeissa ympäri maata. Tunnelma on rento ja happea riittää.
Kirjasto

Hae kesälukemista kirjastosta tai vietä mukava iltapäivähetki lehtiä lueskellen. Lukusalin rauhaan voi mennä lukemaan omaakin kirjaa tai vaikka kirjoittamaan päiväkirjaa. Nykyisin kirjastosta voi lainata paljon muutakin kuin kirjoja, esimerkiksi tennismailan, kuulokkeet tai sykemittarin.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään