Hannamari Matikainen: Crazy Bunny


Erica Nyholm: Äiti ja tytär III

Ajomies-patsas, Lusto.

Kesän menovinkit

Suomalaisen nykytaiteen katselmus Mäntän kuvataideviikot alkaa 16.6. ja jatkuu koko kesän. Mukana on mm. joukko maakuntien keski-ikäisiä naistaiteilijoita sekä runsaasti oheisohjelmaa, kuten kulttuuripainotteisia pubivisoja, feministinen kiroiluiltama, keskustelutilaisuuksia ja taidemessu. www.kuvataideviikot.fi
Terveyttä metsästä: jo lyhyt metsäretki laskee verenpainetta ja lievittää stressiä, pitempi oleilu parantaa muun muassa vastustuskykyä. Mitä isompi ja rauhallisempi alue, sitä tehokkaammin se kohentaa oloa ja terveyttä. Suomessa on 40 kansallispuistoa, joissa voi nauttia rauhan lisäksi poikkeuksellisen upeista maisemista ja hyvistä kulkureiteistä. Ilman pääsymaksua. http://www.luontoon.fi/kansallispuistot
Tiekirkkojen ovet ovat avoinna kesäreittien varsilla ympäri Suomen. Niihin voi pysähtyä hengähtämään, kun automatka uuvuttaa. Verkkopalveluun tiekirkot.fi on koottu kaikki lähes 300 mukana olevaa kirkkoa aukioloaikoineen.
Tunnetko Unescon maailmanperintökohteet? Suomessa niitä on tällä hetkellä seitsemän, muun muassa Suomenlinna, Vanha Rauma ja Verlan tehdas sekä luontokohteena Merenkurkun saaristo. Lue lisää Museoviraston sivulta https://www.museovirasto.fi/fi/tietoa-meista/kansainvalinen-toiminta/maailmanperintokohteet-suomessa
Kesäteatteri kuuluu Suomen kesään. Osoitteeseen http://www.kesateatterit.fi/ on koottu tiedot kesäteattereiden esityksistä maakunnittain.
Suomen valokuvataiteen museon kesänäyttely keskittyy naiskuvaajiin. Erica Nyholm tutkii kuvissaan perhedynamiikkaa naisen näkökulmasta, Noémie Goudal rakentaa maagisia näkymiä hämärtäen kuvitelman, luonnon ja ihmisen rajat, Daniela Friebel kuvaa muotoaan muuttavia kottaraisparvia roomalaiselta hautausmaalta käsin, ja pienoisnäyttelyssä esitellään punaisten valtaamaa Helsinkiä vuonna 1918 kahden nuoren aikalaisnaisen silmin. Näyttelyt ovat esillä 12.8. saakka.
Lähde risteilylle Saimaalle. Saimaa on Euroopan neljänneksi suurin makeavetinen luonnonjärvi. Sen yli 13 000 saarta, kallio- ja hiekkarannat, kanavat ja silmiä hivelevät maisemat näkee parhaiten vesiltä käsin. Risteilyjä löytyy jokaiseen makuun. http://www.visitsaimaa.fi/fi/risteilyt/
Suomen tunnetuin kesäasunto on Naantalissa. Kultarannan 16 hehtaarin muotopuutarhaan voi tutustua omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla, joista osalla on tietty teema. Esimerkiksi taidekierroksella katsastetaan veistosnäyttely Naisfiguureja, joka esittelee kotimaisia naisveistoksia 1900-luvun alusta näihin päiviin.
Valamon luostari huokuu rauhaa ja kiireettömyyttä. Tunnelmasta ja ympäröivästä luonnosta pääsee nauttimaan kuka tahansa, sillä luostariin voi tehdä päiväretken tai viipyä yön yli luostarihotellissa tai vierasmajassa. Luostarin alueella on useita kirkkoja, ravintola, näyttelyitä ja hautausmaa, jonne on haudattu muun muassa Pentti Saarikoski. Valamon myymälästä voi ostaa ortodoksiseen elämäntapaan liittyviä tuotteita, ortodoksisia kirjoja, erilaisia lahja- ja koriste-esineitä sekä makeisia. Viinimyymälästä saa munkkien valmistamia viinejä, kuohuviinejä ja liköörejä.
Suomen Metsämuseo Lusto on valtakunnallinen erikoismuseo ja tietokeskus Punkaharjulla. Sen näyttelyt ja kokoelmat esittelevät metsää ja metsän merkitystä suomalaisten elämässä eri näkökulmista ja eri aikoina. Erikoisnäyttelyitä, tapahtumia ja teemapäiviä järjestetään ympäri vuoden.
Katso, kuuntele

Yle Areena

TV

Klassikko Ylen tv-draaman kultakaudelta 1970-luvulta. Aikansa katsojasuosikki on nuoren tytön raju ja karu kasvutarina kaltoin kohdellusta lapsesta naiseksi, joka ottaa oman paikkansa maailmassa. Lassi Sinkkosen samannimiseen kirjaan perustuva kolmen työläissukupolven tarina piirtää tarkkaa ajankuvaa 1930-luvulta 1950-luvulle.
Puolalaisen mestariohjaajan Krzysztof Kieślowskin (1941–1996) kaikki kymmenen pitkää elokuvaa. Tunnetusta Kymmenen käskyä -sarjasta nähdään valitettavasti vain elokuvanmittaiset osat Lyhyt elokuva rakkaudesta ja Lyhyt elokuva tappamisesta. Kieślowskin ura huipentui hienoon trilogiaan Kolme väriä, jonka osat Sininen (1993), Valkoinen (1994) ja Punainen (1994) saivat nimensä Ranskan lipusta ja käsittelevät vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa, tosin varsin epätavallisista näkökulmista.
Yleisövinkkeihin perustuva matkaohjelma, jossa esitellään omaleimaisia kohteita ja hulvatonta menoa ympäri Suomen, kahdella kielellä.
Kesä on matkailun aikaa. Turismilla on kuitenkin varjopuolensa. Kun historiallinen vanhakaupunki muuttuu turistien teemapuistoksi ja hintojen nousu ajaa asukkaat lähiöihin, se herättää paikallisissa närää, ja aivan oikeutetusti. Ulkolinja kertoo Barcelonan, Venetsian ja Dubrovnikin ahdingosta.
Kaikki Aki Kaurismäen elokuvat 35 vuoden ajalta voi katsoa Areenassa, sillä Yle on hankkinut niihin ikuiset oikeudet. Moneen kertaan palkitun ohjaajan omintakeinen tyyli ei jätä kylmäksi. Melankolinen Suomi-nostalgia puree, tai sitten ei.
Dokumentteja ja haastatteluja tutuista ja tuntemattomista voimanaisista.
Välähdyksiä elämän eri osa-alueilta ja kurkistuksia tavallisten ja epätavallisten ihmisten edesottamuksiin. Mukana muun muassa Teppo Airaksisen ohjaama Katto, joka sai tuomariston kunniamaininnan Cannesin elokuvajuhlilla 2017, ja Iris Olssonin Lasikatto, jossa keski-ikäinen Sari kilpailee ylennyksestä miesten hyvä veli -kerhoa vastaan.
Tuhat ja yksi tapaa mökkeillä? Jokaisella omansa? Siltä vaikuttaa ainakin Kasper Strömmanin juontaman Stugor-sarjan perusteella. Siinä tutustutaan hyvin erilaisiin mökkeihin ja mökkikulttuureihin eri puolilla Suomea.
Jos sarja jäi tuoreeltaan katsomatta, jaksot löytyvät Yle Areenasta. Tanskalainen laatudraama kertoo pappisperheestä, jonka jäsenistä kaikilla on omat sisäiset ristipaineensa ja demoninsa. Teemoina ovat usko ja epäusko, perhedynamiikka, sukuperinteen painolasti, isien ja poikien suhde, sisaruskateus, parisuhde, rakkaus ja pettäminen. Elämän perimmäiset kysymykset siis.

Radio

Havaintoja ihmisestä: Mene metsään – se palauttaa
Kesä kutsuu luontoon. Miksi toisilla on läheinen suhde luontoon, toisilla ei? Ohjelmassa pohditaan luontosuhdetta ja kuullaan kansalaisten lähettämiä ajatuksia ja tuntemuksia luonnosta.
Radioteatteri: Puhdistus
Sofi Oksasen Finlandia-palkitun romaanin voi kuunnella vajaan tunnin mittaisena kuunnelmana.
Kun nuoruuteen liittyvät suuret elämänvalinnat on tehty, seuraa pysähtyneisyyden aika, joka voi olla kriisin paikka mutta myös johtaa itsetutkiskeluun. Nuoruuden kokemuksille ja ihanteille on jätettävä lopulliset jäähyväiset, ja menetys kirpaisee. Tilalle voi kuitenkin tulla uudenlaista vapautta. Paula Tiessalon haastateltavana on kirjailija Pauliina Vanhatalo, jolta on vastikään ilmestynyt aiheesta kirja.
TV ja suoratoistopalvelut näyttävät laadukkaita ja kiinnostavia sarjoja, joista osa nousee suorastaan ilmiöiksi. Ne hukkuvat kuitenkin helposti massaan. Miten löytää valtavan tarjonnan seasta ne helmet? J.P.Pulkkisen toimittamassa Television tiiliskivet sarjassa keskustellaan 2000-luvun laatusarjoista. Joukosta saattaa löytyä uusia tuttavuuksia. Ohjelman jaksot voi kuunnella myös podcasteina.

Podcasteja, live- ja nettilähetyksiä ym.

BBC, Late Night Woman’s Hour, Ageing
Neljä eri ikäistä naista keskustelee naisen ikääntymisestä ja erityisesti sen ulkoisista merkeistä. Fyysinen ikääntyminen hämmentää, koska sisäisesti ihminen pysyy paljolti samanlaisena. Harva meistä myöskään ikääntyy kuten oli etukäteen kuvitellut. Ryppyjä, laikkuja ja roikkuvaa ihoa ilmaantuu yllättäviin paikkoihin, ja odottamattomat vaivat ja oireet voivat lyödä ällikällä.

Kuuntele myös muita BBC:n Woman's Hour -lähetyksiä:
Radio Helsinki, Naisen kengissä
Naisen kengissä on kuusiosainen keskusteluohjelma, jossa käsitellään Maria Veitolan johdolla väittämiä naisista työelämässä, kuten ”naiset puukottavat toisiaan selkään”, ”huonompi palkka on naisten syytä” ja ”nainen, joka keskittyy uraansa, on huono äiti”.
TED on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka järjestämissä konferensseissa eri alojen ihmiset pitävät puheita kertoen ideoistaan, oivalluksistaan tai uusia uria aukovista tutkimuksistaan. Puheet videoidaan, ja parhaat julkaistaan konferenssin nettisivustolla. Jo ilmiöksi muodostuneet puhevideot ovat saaneet miljoonia katsojia ympäri maailman. 25 suosituinta löytyy täältä.
Kirjanystävät ovat kehuneet Sivumennen-podcastia, eivätkä suotta. Kun kaksi kirja-alan ammattilaista – Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen – jutustelee lukemistaan kirjoista ja vähän muustakin, kuulija saa uusia näkökulmia ja tutustuu kirjoihin ja kirjailijoihin, joihin ei ehkä muuten törmäisi.

Kiinnostavia kirjoja ja kirjallisia keskusteluja myös muun muassa Yle Areenan Kirjakerhossa ja The New York Times -lehden The Book Review Podcastissa.
Potter-kirjojen tekijä J. K. Rowling piti vuonna 2008 Harvardin yliopistosta valmistuville opiskelijoille puheen, jota on katsottu netissä yli 3,5 miljoonaa kertaa. Hän puhuu siinä muun muassa epäonnistumisista: Epäonnistumiset ovat elämässä väistämättömiä, ellei sitten elä niin varovasti, että elämä jää kokonaan elämättä – mikä vasta epäonnistumista onkin. Kannustavia ja inspiroivia ajatuksia myös meille, joiden valmistumisesta on vierähtänyt vuosi jos toinen.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään